Ik ga ondernemen, wat moet ik regelen?

Wanneer je gaat ondernemen komt er veel op je af. Je moet allerlei zaken regelen. Als je vanaf het begin de juiste keuzes maakt, kun je een vliegende start maken.

Kies de juiste rechtsvorm

De keuze van je rechtsvorm is van belang voor onder andere aansprakelijkheid, financiering en de mogelijkheid om samen met anderen eigenaar te zijn van een bedrijf. Ook zijn er fiscale gevolgen aan verbonden. Welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past, hangt dan ook sterk af van jouw individuele situatie en wensen.

Wil je weten wat voor jou de beste rechtsvorm is? In een aantal simpele stappen bepaal je met Hugo de rechtsvorm die het beste bij jouw situatie past.

Financiering

Wanneer je een bedrijf start, heb je vaak startkapitaal nodig. Dit kun je op verschillende manieren regelen. Je kunt natuurlijk je eigen spaargeld gebruiken, of geld van derden. Dit kan in de vorm van een investeerder, een geldlener of de bank. Welke vorm van financiering voor jou geschikt is, hangt af van onder andere de bestemming van het geld, jouw ervaring als ondernemer en de (financiƫle) historie van je bedrijf.

Hanteer de juiste voorwaarden

Het is belangrijk om de afspraken met je klanten goed en helder vast te leggen. Dit kan door aparte overeenkomsten te sluiten, of je kunt algemene voorwaarden gebruiken. Wanneer je via een website producten of diensten aanbiedt, moet je zorgen voor een goede privacy statement en soms ook een cookie statement. Verder is van belang dat je ervoor zorgt dat je klanten op tijd betalen.

Klik hier om een overzicht te krijgen van de voorwaarden die je nodig hebt voor jouw bedrijf.

Personeel aannemen

Wanneer je personeel aanneemt, is het belangrijk om de afspraken met je werknemer goed vast te leggen. Je moet je aanmelden als werkgever bij de Belastingdienst en zult loonheffingen moeten inhouden.

Klik hier om een overzicht te krijgen van alle zaken die je moet regelen wanneer je personeel gaat aannemen.

Administratieve zaken regelen

Tot slot komen er een aantal administratieve zaken kijken bij het starten van je eigen bedrijf. We hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet:

  • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

  • BTW-aangifte regelen

  • Opzetten van een boekhouding

  • Verzekeringen afsluiten

  • Eventueel benodigde vergunningen aanvragen

  • Bankrekening openen

Relevant documents

Cookie statement

Privacy

5 minuten

Privacy Statement

Privacy

15 minuten

General terms and conditions for e-commerce

Voorwaarden

5 minuten

Contractor agreement

Personeel

10 minuten

Employment agreement

Personeel

minuten