Informal investment

Informal investment is een financieringsvorm waarbij investeerders je financiering geven in ruil voor aandelen in je bedrijf.

Geen lening, maar een storting

Een investering in ruil voor aandelen is geen lening. Dit betekent dat in het geval het mis gaat de investeerder zijn geld kwijt is. Ook in het geval het goed gaat hoeft de investering niet terugbetaald te worden. De investering wordt beloond met winstuitkeringen of, in het geval jouw bedrijf wordt verkocht, met de waardevermeerdering van de aandelen die de investeerder in je bedrijf heeft.

Wat heb ik nodig

Dit verschilt per investeerder. De één wil alles in detail weten, de ander is al tevreden met twee A4tjes. Je moet in ieder geval die informatie aanleveren waarmee de investeerder kan begrijpen waar hij in investeert, welke risico’s er zijn en wat hij er voor terug krijgt. Lees hier meer over een informatie memorandum.

Hoe lang duurt het?

De ervaring leert dat het vinden van een informal investor meer tijd kost dan je verwacht. De investeerder wil jou en je bedrijf goed leren kennen. Je moet onderhandelen over de investeringscondities. Jullie moeten ze uitwerken in een term sheet en vervolgens vertalen naar een aandeelhoudersovereenkomst. Ga er vanuit dat dit proces een aantal maanden duurt vanaf het moment dat de investeerder interesse heeft getoond in de mogelijkheid om te investeren.

Let op

  • Het uitgeven van aandelen impliceert dat de investeerder zeggenschap krijgt over jouw bedrijf. Wanneer je zelfstandig strategische beslissingen wilt blijven nemen is het van belang om niet meer dan 50% van de aandelen uit handen te geven.

  • Het bepalen van een waardering kan lastig zijn. Zeker wanneer je bedrijf nog maar kort bestaat. Een manier om deze discussie uit te stellen is door gebruik te maken van een converteerbare lening.

  • Investeringscondities kunnen ingewikkeld zijn. Zorg er voor dat je alles goed begrijpt. Leg de basisafspraken vast in een ‘term sheet’ en werk deze daarna pas uit in een aandeelhoudersovereenkomst.

Relevant documents

Term sheet

Financiering

15 minuten

Shareholders' Agreement

Samenwerken

15 minuten

Convertible loan agreement

Financiering

5 minuten