Create your Letter of immediate employment termination in 10 minutes


Send questionnaire

Waarom een brief voor een ontslag op staande voet?

Je kunt iemand niet zomaar ontslaan, daar moet je altijd een hele goede (dringende) reden voor hebben. Er is sprake van een acute situatie die rechtvaardigt dat iemand per direct moet verdwijnen. Het is dan wel belangrijk dat je direct schriftelijk bevestigt wat precies de reden voor het ontslag op staande voet is.


Welke stappen moet ik doorlopen bij ontslag op staande voet?

Reden voor ontslag

Er gebeurt iets met een werknemer waardoor je ontslag op staande voet overweegt. Controleer of deze reden zwaar genoeg is voor ontslag op staande voet. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van diefstal, bedreiging, mishandeling of belediging van collega's.

Gesprek over ontslag

Heb zo spoedig mogelijk na het voorval een gesprek met de werknemer. Hoe langer je wacht hoe groter het risico wordt dat een ontslag op staande voet geen stand houdt. Geef in dit gesprek de werknemer de mogelijkheid om zijn kant van het verhaal uiteen te zetten. Verandert deze informatie niets aan de situatie? Vertel dan dat je de werknemer op staande voet ontslaat.

Getuigen

Omdat er vaak een conflict ontstaat na een ontslag op staande voet, is het belangrijk dat er getuigen aanwezig zijn bij het gesprek met de werknemer. Die kunnen op een later moment indien nodig bevestigen dat het gesprek inderdaad heeft plaatsgevonden.

Bevestig met ontslagbrief

Dit kun je het beste zo snel mogelijk na het gesprek doen. Met de ontslagbrief leg je nogmaals uit en bevestig je schriftelijk wat de reden voor het ontslag is.